CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Follow by Email

RAHSIA AL-QURAN

MEMUDAHKAN MENDAPAT REZEKI YANG HALAL

Nafkah dan sara hidup amat diperlukan malah ia merupakan kepeerluaan asas yang utama pada setiap orang . Sekiranya terdapat seseorang yang tidak cukup nafkahnya maka sedikit sebanyak amal ibadatnya akan terganggu juga.

Setiap insan mengharapkan keperluan hidup yang mencukupi , bukan untuk diri sendiri malah untuk keluarga juga. Ramai orang tidak memilih apa jua pekerjaan yang penting nafkah keluarga dipenuhi. Kadang-kadang apabila sukar mencari nafkah ramai yang melakukan sesuatu yang haram dan melanggar syariat.

Bagi memudahkan mencari rezeki dalam kehidupan, kita hendaklah endekatkan diri kepada Allah swt dan meinta dijauhi perkara-perkara yaang haram. Salah satunya yang telah diturunkan oleh para ulama yang terdahulu ialah beramal dengan surah al-Qadar ini. Dengan kata lain kita dapat menjadikan surah ini sebagai perantaraan untuk meminta dan memohon dam meminta rezeki Yang Maha Memberi Rezeki yakni Allah swt.

Caranya ialah membaca surah al-Qadar ini sebanyak 36 kali pada minyak wangi. Kemudian anda
percikkan minyak wangi itu pada pakaian kita, setelah itu barulah kita pergi keluar untuk mencari rezeki yang halal.


Selain itu juga, surah ini amat baik untuk dijadikan amalan atau wirid oleh mereka yang sedang mencari pekerjaan. Lakukanlah sebagaimana cara yang telah disebutkan di atas tadi. Mudah-mudahan dengan izin Allah swt anda boleh mendapatkan pekerjaan yang menddatangkan rezeki yang mencukupi seiisi keluarga. In Sya Allah.      

UNTUK MENYEDARKAN ORANG YANG PENGSAN


Sesiapa yang menulis ayat yang ke 65 daripada Surah Yassin pada dahi orang yang pengsan atau tidak sedarkan diri, maka dia segera berdiri, akan sedar kembali dan jin (makhlus halus) yang ada padanya berbicara melalui lisannya.
MUDAH MENJELASKAN HUTANG

PERTAMA :

Barangsiapa yang membaca surah yassin sebanyak 41 kali, dengan tidak diselang selikan dengan percakapan dan baca dengan sempurna. Setelah itu, baca doa di bawah ini lalu tidur. Maka dia akan mendapat nafkahnya ketika tidur. Doa itu ialah :

"...Ya Allah, jika rezeki ku di langit, turunkanlah. Jika di bumi, keluarkanlah. Jika jauh, dekatkanlah. Jika dekat, mudahkanlah. Jika sedikit, perbanyakkanlah. Jika banyak, mudahkanlah. dan berkatulah kepadaku. Berilah aku rezeki dari mana yang aku rencana dan tidak aku rencana. Iaitu rezeki yang halal, bagus, melimpah-ruah, mengalir dan bertumpuk-tumpuk, sehingga tidak ada seorang di antara makhluk-Mu yang mendapatkannya. 
Rezeki itu dibeerikaan kepadaku atas anugerah daripada-Mu yang mendapatkannya. Jadikanlah tanganku di atas dengan memberikan. Dan janganlah Engkau jadikan tangan ku dibawah dengan meminta. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa terhadap segala sesuatu...."

KEDUA :
Sesiapa yang membaca surah Yassin sebanyak tiga kali dengan niat agar dia dapat membayar hutangnya, maka ia segera akan dapat membayar hutangnya.

KETIGA :
Terdapat para ulama menjelaskan bahawa sesiapa yang membaca surah yassin sebanyak 4 kali
berturut-turut tidak terpisah dengan apa sekalipun. Setelah selesai, kita membaca doa di bawah ini 4 kali , In Sya Allah maka kita akan dapat membayar hutang dan kita tidak akan ditagih lagi.
Doa itu ialah :

"...Maha Suci Zat yang membebaskan setiap orang yang mempunyai hutang. Maha suci zat yang melapangkan oraang yaang susah. Maha Suci Zat yang menjadikan tempat simpati-Nya di antara kaf dan nun. Maha Suci Zat yang apabila mengkehendaki sesuatu, cukup berfirman "wujudlah", maka yang dikehendaki itu wujud. 
Wahai Zat yang melapangkan, lapangkanlah kesusahan, kekuatiran ku segera dengan rahmat-Mu. 
Wahai Zat Yang Maha Menyayangi, antara orang-orang yang sayang. Semoga Allah Azza Wajalla memberikan rahmat-Nya kepada Nabi Muhammad saw, keluarga dan para sahabat, berserta salam-Nya..."

KEEMPAT :
Terdapat sebahagian ulam menerangkan bahawa, barangsiapa yang bermaksud membayar hutang, dikeluarkan dari penjara atau hajat yang lain, maka hendaklah dia membaca surah Yassin 35 kali. Kemudian ia membaca doa :

"...Ya Allah berikah rezeki kepadaku yang halal, yang baik dengan tanpa bekeerja keras, kabulkan doaku dengan tidak ditolak. Aku beerlindung kepada -Mu dari kekafiran dan hutang, dari dari kepuasan musuh-musuhku. Maha Suci Zat yang membebaskan orang yang mempunyai hutang. Maha Suci Zat yang melapangkan setiap orang yang susah. Maha Suci Zat yang membebaskan orang yang terpenjara.

Maha Suci Zat yang mengetahui segala apa yang tersembunyi. Maha Suci Zat yang mengalirkan air laut dari mata air. Maha Suci Zat yag tempat simpanan-Nya di antara huruf kaf dan nun dari kata kun fayakuunu...
Maha Suci Zat jika memutuskan sesuatu maka hanya berfirman "wujudlah" maka terjadilah. 
Maha  Suci Allah yang ditangannya kekuasaan atas segala sesuatu dan kepada-Nya lah kamu dikembalikan. 
Maha Suci Tuhan, Tuhan yang mempunyai keperkasaan dari apa yang mereka katakan. dan kesejahteraan dilimpahkan atas para rasul. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam. Tiap-tiap sesuatu pasti binasa, melainkan Allah. Baginyalah segala penentuan dan hanya kepada-Nya kamu dikembalikan."


KELIMA
Sesiapa yang dipenjara atau tidak mampu membayar hutangnya, maka sebaiknya dia membaca
surah yassin sebanyak 7 kali . Setiap selesai membaca 1 kali surah yassin, ia memohon dengan doa seperti di bawah ini.

".. Wahai golongan yang telah ditundukkan dan taat kepasa surah yang diberkati ini, dengan hak para nabi azza wajallah dan para walinya serta dengan hak zat yang menciptakan. jadikanlah kalimat yang saya baca ini dikabulkan. Cukuplah hajatku dan bantulah aku dalam segala hal, baik secara keseluruhhan atau sebahagian-sebahagian dengan hak. Sesungguhnya beerita ini ialah dari Sulaiman as dan sesungguhnya isinya  " Dengan menyebut nama Allah yang Maya pemurah lagi Maha Mengasihani, laksanakanlah segara pada saat ini."
  

MENJAUHKAN PENYAKIT MENULAR


Sesiapa yang membaca surah Yassin pada ketika terjadinya penyakit menular, hendaklah membacanya sebanyak 28 kali, maka ia diselamatkan dari jangkitan penyakit itu.


UNTUK MENJINAKKAN BINATANG BUAS

 Surah al-Fatihah juga boleh menjinakkan binatang buas. Manalah tau, jika anda tiba-tiba terserempak dengan binatang buas, jadi anda hendaklah sentiasa membawa bersama anda kalimat al-Fatihah yaang telah ditulis ke mana sahaja. Dengan ini binatang buas tidak akan berani mendekati anda.

Mula-mula, tulis salah satu ayat dari surah al-Fatihah, iaitu ar-Rahim dalam tulisan Arab di atas kertas putih. Selepas itu keertas itu disimpan dalam dompet atau di bawa di mana sahaja anda pergi. Mudah-mudahan dengan izin Allah, binatang buas tidak akan mendekati anda juga tidak akan mencederakan anda.

Surah al-fatihah ini juga boleh menjinakkan binatang buas. Katakanlah terdapat lembu atau kerbau yang mengamuk dan terlepas dari ikatannya, untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku,  anda mestilah menghulurkan bantuan.


Caranya ialah, tulis surah al-Fatihah pada sesuatu, dan bawa ia menghampiri binatang mengamuk tersebut. Mudah-mudahan haiwan itu akan jinak dan mudah unuk kita menangkapnya. In Sya Allah.

KELEBIHAN MEMBACA AL-QURAN

> pembaca al-Quran akan dilindungi dari godaan syaitan
> Akan mendapat perlindungan di Padang Mahsyar nanti.
> Dari segi pembacaannya, ianya adaah satu ibadah yang paling utama.
> Mempelajari dan membacanya akan mendapat keharmonian hidup dan keberkatan.
> Belajar satu ayat dari al-Quran adalah lebih baik daripada solat sunat 100 rakaat.
> Pembaca yang baik dan mahir digalakkan menjadi imam solat.
> Membaca secara bertadarus akan dikelilingi oleh malaikat, mendapat rahmat juga mendapat ketenangan.
> Jika al-Quran dibaca dalam rumah, akan memberi cahaya daam rumah itu.
> Pembaca al-Quran juga akan menjadi sebutan para malaikat di langit dan mendapat cahaya di bumi.
> Akan diampunkan dosa pada sesiapa yang membaca al-Quran secara berkumpulan.
> Menurut Ibnu Majah, membaca 1 huruf dari al-Quran akan digandakan kepada 400 kali manakala menurut Ibnu al-Jauzi pula akan digandakan kepada 700 kali.
> Balasan satu huruf yang dibaca ialah, sebatang pokok di syurga juga dikatakan balasan bidadari syurga.
> Pembaca al-Quran adalah seorang hartawan dan pahalanya tidak putus-putus.

> Pembaca al-Quran akan dimasukkan dalam golongan Solihin, Syuhada dan para Siddiqin.
> Sekiranya membaca al-Quran sebelum tidur, nascaya akan mendapat kawalan dari malaikat.
> Pembca al-Quran akan mendapat Kemuliaan di syurga dan keamanan di dunia.
> Al-Quran akan menjadi pembela pada hari Kiamat.
> Pembaca al-Quran akan mendapat kedudukan yang tinggi dan mulia bersama malaikat dan selamat dari api Neraka.

SIMPTOM AWAL GANGGUAN JIN

 > sakit kepala selepas waktu asar
> badan terasa berat dan malas
> sukar mendapat jodoh
> badan terasa bisa-bisa
> sakit  ketika menziarahi orang meninggal
> sukar tidur malam
> sakit pinggang tanpa sebab
> sakit dada bila waktu asar ke atas
> mimpi melihat binatang seperti ular dan sebagainya.
> bermimpikan bayi dan menyusukan bayi
> bermimpi jatuh dari tempat tinggi
> bermimpi di tempat yang kotor
> sakit anggota badan tertentu seperti kaki selepas waktu asar
> ada terasa benda bergerak di bawah kulit
> bayi kerap menangis
> bunyi guli jatuh ke atas syiling (atap)
> suami isteri kerap bertengkar walaupun perkara kecil
> sayang teerlampau-lampau pada orang yang baru dikenaali
> malas beribadat
> nyanyuk ketika usia lanjut
> panas baran
> sikap berubah secara mendadak
> gelisah dan panas ditengkuk bula dengar al-Quran
> suka melakukan tabiat buruk
> kerap sendawa bila mendengar al-Quran
> kerap keguguran
> gagal melakukan hubungan kelamin
> mngantuk ketika mendengar al-quran
> bermimpi seram yang menakutkan
> darah haid turun lebih 15 hari

> batuk yang berpanjangan
> selalu ditindih ketika tidur
> kuat berangan
> terasa rendah diri dan tidak berkeyakinan
> nafsu seksual yang melampau
> selalu melihat kelibat di rumah
> terasa diri selalu diperhatikan
> mandul
> kerap mendengar suatu bisikan
> melihat jin secara terus
> sakit mental atau gila


LA ILAHA ILLALLAH WAH DAHU LAA SYARIKALAH,


LAHUL MULKU WA LAHUL HAMDU
WA HUWA ALA KULLI SYAI'IN QADIR


( tidak ada sembahan kecuali Allah, Robb satu-satunya dan tiada sekutu bagi-Nya, hanya milik-Nya
lah segala puji, dan dia Maha Kuasa atas segala sesuatu )

Amalkan zikir di atas 100x setiap pagi dan petang, insyaallah diri anda akan dipagar dan bangguan jin pun akan beransur hilangAL-QADAR : MENGUATKAN IMAN


Apa juga ibadat yang kita buat sangat banyak bergantung pada jauh mana keimanan kita kepada Allah swt. Sesiapa yang di hatinya terdapat iman yang kuat, dengan sendirinya akhlaknya pun akan baik dan budi peekertinya mulia. Orang sepeerti itu akan mempeeroleh kemuliaan di sisi Allah dan di sisi manusia semasa di dunia.

Oleh otu, hendaklah kita selalu membaca surah al-Qadar ini supaya kita beeroleh keimanan yang kuat dan ketakwaan yang sebenar.

Bacalah surah al-Qadar setiap hari Jumaat sebanyak 1000 kali (seribu) mudah-mudahan dengan izin Allah swt iman anda bertambah kuat dan teerhindar daripada godaan syaitan yang terlaknat, insyaAllah.SURAH AL-QADAR : DILEPASKAN DARI SEKSAAN KUBUR


Selain perkara-perkara yang kita sebutkan, surah al-Qadar juga mempunyai khasiat dan kegunaan untuk menjauhkan siksa kubur bagi si mati yang dibacakan surah ini oleh orang lain untuknya di dalam kubur.

Khaifiatnya, mula-mula hendaklah membacakan surah tersebut sebanyak 7 kali, selepas itu mengambil sejemput tanah dan disertakan pada kain kafan si mati atau di masukkan ke dalam liang lahad kuburnya. Mudah-mudahan dengan izin Allah si mati akan dijauhkan dari siksa kubur.  

KEUTAMAAN BERZIKIR MEMBACA AL-QURAN

Membaca al-Quran adalah zikir yang terAFDHAL (paling utama) kerana al-Quran merupakan asas ibadah, sumber syariat dan pokok agama. Di dalamnya terkandung, adab tatasusila dan hukum hakam. Ia juga mengandungi sifat-sifat dan perbuatan-NYA. Banyak keistimewaan dan keutamaan yang diperolehi daripada orang yang berzikir atau membacanya.

Antaranya ialah:-

1. Mendapat kemuliaan di Hari Akhirat (Kiamat)
Firman Allah swt dalam surah al-Isra' ayat 45 yang bermaksud,
" Dan apabila Kami membaca al-Quran nascaya Kami adakan antara kamu dan orang-orang yang tidak beriman kepada kehidupan Akhirat, suatu dinding yang tertutup (terkunci) rapat".

2. Mendapat pembelaan di hari Kiamat
Sabda Rasulullah saw yang bermaksud,
"Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia datang pada hari Kiamat sebagai pembela untuk pembacanya"
(Riwayat Muslim)

3. Sesiapa yang suka membaca al-Quran memahami ertinya dan mempelajari ilmunya, maka ia sebaik-baik orang dan paling utama.
Sabda Raasulullah saw yang bermaksud,
"Sebaik-baik orang diantara kamu ialah yang belajar al-Quran dan mengajarkannya"

4. Mendapat ganjaran kebaikan. Dalam hadis lain, Nabi SAW bersabda dan bermaksud:
"Sesiapa yang membaca satu huruf sahaja dari kitab ALLAH (al-Quran) maka dia diberi satu hasanah (kebaikan) dan satu kebaikan akan diganjarkan sepuluh kali ganda semacamnya. Saya tidak mengatakan (Alif - Lam - Mim) satu huruf tetap tetapi alif sama dengan satu huruf, Lam sama dengan satu huruf dan Min satu huruf" 
(Riwayat Termizi)

5. Berkumpul bersama malaikat. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud,
"Orang yang pandai membaca al-Quran, ia bekumpul bersama malaikat yang mulia dan suci. Dan adapun orang yang membaca dengan secara tersangkut-sangkut (merangkak-rangkak) dan sukar (kerana baru belajar dan ingin sangat membaca), maka untuk dia dua ganjaran (pahala)
(Mutafaqun'alaihi)

6. Dianggap sebagai ahli ALLAH dan dikhususkan. Rasulullah saw bersabda yang bermaksud,
"Bahawasanya Allah Taala mempunyai dua ahli dari golongan manusia, iaitu:
Ahli Al-Quran, iaitu mereka adalah ahli Allah dan dikhususkannya"
(Riwayat : Ibnu Majah dan al-Hakim dari Anas ra)

7. Dikira sebagai umat yang mulia. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud,
"Semulia-mulia umatku adalah penghafal al-Quran dan orang yang bangun malam"
(Riwayat Tabrani dan Al-Baihaqi dari Ibnu Abbas ra)

8. Tidak ditulis sebagai orang yang lalai. Naabi saw bersabda dan bermaksud,
"Sesiapa yang membaca seratus (100) ayat di malam hari, maka dia tidak ditulis dari golongan orang yang lalai"
(Riwayat : Al-Hakim dari Abu Hurairah ra)

9. Mendapat keutamaan di sisi Allah. Rasulullah saw bersabda yang bermaksud,
"Allah Taala berfirman yang bermaksud,
"Sesiapa yang kesibukkannya dengan al-Quran dan mengingati AKU dari persoalanKu, maka aku membeerikannya yang lebih utama dari yang Aku berikan pada peminta. Dan keutamaan al-Quran (firman ALLAH) atas segala perkataan seperti keutamaan ALLAH ataas makhluhNYA"
(Riwayat : At-Termizi dari abi Sa'id ra) 

10. Mendapat selawat dari para malaikat. Sabda Naabi saw yang bermaksud,
"apabila seeorang hamba khatam al-Quran, maka berselawatlah kepadanya 60,000 (malaikat) di waktu khatamnya"
(Riwayat : Ad-Dailami dalam Musnad al-firdaus dari Amr bin Syuaib)

11. Dinaikkan darjat mengikut darjat banyak ia membaca al-Quran. Nabi saw berasbda dan bermaksud,
"Dikatakan kepada ahli Quran ketika memasuki syurga : Bacalah dan keraskanlah, maka ia membaca dan naiklah setiap satu ayat satu darjat hingga membaca akhir dari suatu dengannya daripadanya"
(Riwayat: Ahmad dan Ibnu Majah dari Abi Said ra)

Demikianlah di antara kelebihan membaca (berwirid dan berzikir) akan al-Quran dan mengamalkannya.  


FADHILAT DAN KHASIAT SURAH AL-QADAR

Surah ini boleh dijadikan peraantaraan untuk memohon kepada Allah bagi mempeerolehi apa sahaja yang anda ingin capai dalam hidup anda. Tetapi ia terhad kepada hak-hak yang baik dan tidak melanggar aturan syarak. Memohon sesuatu yang haram dan dilarang agama sudah tentu tidak akan dapat dibantu menerusi amalan dan berwirid dengan surah ini.

Mula-mula anda hendaklah sembahyang hajat dua rakaat pada sebelah malam. Kemudian anda hendaklah berzikir, lalu bacalah surah al-Qadar ini sebanyak empat puluh sati kali (41) kali. Seterusnya sebut apa yang anda minta. Mudah-mudahan dengan izin Allah swt terkabullah apa yang anda minta itu. 

 

FADHILAT DAN KHASIAT SURALH AL-KAUTHAR

Surah al-Kauthar (iaitu nikmat yang banyak) adalah surah yang ke 108 dalam al-Quran yang mengandungi 3 ayat. Surah ini menganjurkan beribadat kepada ALLAH swt dan beerkorban dengan menyembelihkan haiwan sebagai tanda bersyukur ataas nikmat yang telah diberikan keada kita.

"...Sesungguhnya Kami telah membrikan mu nikmat yang banyak.
Maka dirikanlah solat kerana Tuhan Mu dan berkorbanlah ( iaitu menyembelih haiwan korban dan mensyukuri nikmat ALLAH).
Sesungguhnya orang-orang yang membenci kamu dialah yang terputus ( Maksud "terputus" di sini ialah terputus dari rahmat ALLAH.)
(Surah al-Kauthar ayat 1-3)

Fadhilat dan khasiat surah al-Kauthar ini ialah, beermimpi melihat Rasulullah saw. Barang siapa yang membaca surah al-Kauthar pada malam Jumaat sebanyak 1000 kali, kemudian berselawat kepada Nabi Muhammad saw sebanyak 1000 kali, kemudian ia maasuk tidur, maka dia akan bermimpi melihat Rasulullah saw dalam tidurnya.  

KHASIAT SURAH AL-BAQARAH (SAPI BETINA)

Barangsiapa yang membaca dua ayat terakhir dari surah ini (Amanar rasulu) sebelum tidur, ia akan selamat dari segala bala bencana dan mara bahaya. 

KHASIAT SURAH AL-FATIHAH (PEMBUKAAN)

Barangsiapa yang membacanya sebanyak 41 kali diantara solat sunat subuh an fardhunya, nascaya permintaannya diperkenankan, jika sakit lekas sembuh, dan nascaya dikasihi oleh makhluk yang ditakuti oleh musuh.
Barangsiapa yang membaca 20 kali sesudah tiap-tiap sembahyang fardhu, nescaya rezekinya dilapangkan oleh ALLAH dan bertambah baik keadaannya, serta bercahaya rohaninya.  


HIKMAT BISMILLAH

Bismillah (Dengan nama Allah)
Barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur nascaya terpelihara dan gangguan dan godaan syaitan, dari bencana manusia dan jin, dari kecurian dan kebakaran dan daripada kematian yang mengejut.
Dan barangsiapa yang membaca sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan mauk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca.


KEHEBATAN SURAH AL IKHLAS

1. "Qulhuwallahu ahad. Allahhussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan ahad."
Aku berlindung berlindung dengan ALLAH dari syaitan yang direjam. Allah lagi Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Bacalah ayat inisebelum anda memulakan apa-apa sahaja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada dalam tubuh badan kita dan juga di keliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk ke rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah al-Ikhlas sebanyak 3 kali.

2. Masuklah ke rumah dengan kaki kanan dimulakan dengan bismillah. BErilah salam pada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkan solat kerana salam pertama ( ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam  seseorang yang jarang bersolat akan sukar untuk menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucapkan di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

3. Diriwayatkan oleh Imam Bukhari sabda Rasulullah saw :
"Barang siapa yang membaca surah al-Ikhlas 100,000 kali maka sesungguhnya dia telah menebuskan dirinya daripada ALLAH swt, maka menyeru yang menyeru bagi pihak ALLAH di langit dan di bumi. 
Kusaksikan bahawa si fulan itu telah menjadi pemerdekaan ALLAH sesungguhnya ia adlaah pemerdekaan di sisi ALLAH, ia adalah pemerdekaan dari api neraka,"
Inilah yang dinamakan membaca surah al-Ikhlas satu khatam iaitu 100,00 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

4.Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
"Barangsiapa membaca surah al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga diaa meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya. akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan pada malaikat akan membawa mereka dengan sayapnya mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. ( Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby). Rasulullah saw pernah bertanya sebuah teka teki kepada umatnya:
"Siapakah antara kamu yang dapat Qatam Quran hanya dalam jangka masa 2-3 minit. tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah menjawab,
" Adalah mustahil untuk mengqatam Quran dengan begitu cepat.
Kemudian Saidina Ali megangkat tangannya. Saidina Ummar bersuara kepada Saidina Ali bahawa ketika itu Saidina Ali masih kecil dan tidak tahu pada waktu itu. Lantas Saidina Ali membacakan Surah al-Ikhlas sebanya 3 kali.
Rasulullah saw menjawab dengan mengatakan Saidina Ali adalah betul. Membaca surah al-Ikhlas sekali ganjarannya adalah sama dengan membaca 10 jus kitab al-Quran. Lalu dengan membaca surah al-Ikhlas sebanyak 3 kali, Qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 juz al-Quran.

5. Berkata Ibnu Abbas ra bahawa Rasulullah saw telah bersabda:
"Ketika saya (Rasulullah saw) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,00 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanya 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang maka kesmeuanya membaca surah al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka mereka merkata:
"Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membacakan surah al-Ikhlas baik lelaki".

6. Demi ALLAH yang jiwaku di tanganNYA, Sesungguhnya Qulhuallahhu Ahad itu tertulis di sayap Malaikat Jibrail as, Allahhus Somad tetulis di sayap malaikat Mikail as , Lamyalid Walam yu-lad tertulis pada sayap malaikat Izrail as, walam yakullahu kufuwan ahad tertulis pada sayap malaikat israfil as.
Sesiapa membaca surah al-Fatihah, al ikhlas, al-falaqdan an-nas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan bala sehingga ke jumaat yang berikutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq dan an-nas pagi dan petang nascaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

Nota:
Sabda Rasulullah saw:
"Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. Sesungguhnya apabila matinya seseoranga nak Adam itu, hanya 3 perkara sahaja yang dibawanya bersama:

1. sedekah / amal jariah
2. doa anak-anak yang soleh
3. ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

KELEBIHAN SURAH AL MULK

Ibu Bapa saya suka membaca surah dan menghafal surah dalam al Quran. Diantara surah surah yang selallu saya dengar yang dibaca oleh bapa saya ialah surah al Mulk. Mereka juga memberitahu kelebiha-kelebihan yang terdapat dalam surah al Mulk ini.

Diantaranya ialah apabila ajal telah hampir tiba, kita akan dapat merasainya. Mereka berpesan kepada saya supaya menghafal surah tersebut, Alhamdulillah dan saya juga berharap sahabat sahabat pembaca blog saya  turut menghafal surah ini.

Surah al-Mulk adalah surah keselamatan dan keamanan kerana ia menyelamatkan para pembacanya dari SIKSA KUBUR.
Sejarah telah membuktikan seperti yang beerlaku di zaman Rasulullah saw, Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah satu ketika sesetengah pasa sahabat berkhemah di atas kubur.Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada dalam khemah mereka tiba-tiba terdengar suara orang membacakan Surah al-Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka bahawa mereka telah berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu telh diadukan kepada Rasulullah saw lalu baginda telah bersabda dan bermaksud:
"Surah Al-Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka".

Miskipun begitu Surah al-Mulk juga mempunyai beberapa kelebihan yang lain. Diantaranya ialah:-

1. Abu hurairah meriwayatkan hadith, katanya yang bermaksud:
"Sesungguhnya di dalam al-Quran itu ada satu surah yang mengandungi ayat, ia mensyafaakan bagi lelaki yang membacanya. Maka selagi mana lelaki itu membacanya selagi itu ia meminta ampun baginya. Surah itu adalah surah al-Mulk".

2. Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
"Surah AL-Mulk itu memelihara pembacanya dari azab kubur".

3. Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
"Aku gembira sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah al-Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di hatinya".

4. Rasulullah saw telah besabda yang bermaksud:
"Barangsiapa yang membaca surah Al-Mulk tiap malam, ia akan selamat dari siksa kubur".

5. Rasulullah saw telah bersabda yang bermaksud:
"Sesiapa yang membaca surah al-Mulk mana-mana malam, nascaya datang ke kuburnya surah itu sebagai pengganti untuk bersoal jawab dengan MunkrNakir"

6. Rasulullah saw telah bersabda yang bermaksud:
"Sesungguhnya dalam al-Quran ada satu surah yang terkandung 30 ayat. Iaitu surah al Mulk. Ia akan datang kepada pembacanya untuk membantu bersoal jawab dalam kubur sehinggalah mereka selamat masuk ke syurga".

7. Rasulullah saw telah bersabda dan bermaksud:
"Sebahagian surah-surah yang terdapat dalam al-Quran ada satu surah yang mengandungi 30 ayat. Surah itu ialah surah al-Mulk. Ia membeeri syafaat kepada orang yang membacanya dengan mengeluarkannya dari neraka dan memasukkannya ke dalam syurga."

8. Ulama berkata:
"Sesungguhnya Rasulullah saw tidak akan beradi melainkan setelah membaca surah As Sajaddah dan surah al Mulk".

9. Ulama berkata:
"Sesungguhnya surah al Mulk itu melepaskan penamal-pengamalnya dari kena azab. Ia akan bersoal jawab di hari kiamat di hadapan Tuhan kerana menuntut pelepasan mereka yang mengamalkannya dari azab api neraka".

10. Saidina Ali  berkata:
"Barangsiapa yang mengamalkan surah al Mulk, nescaya dibawa di hari kiamat di atas sayap malaikat serta wajahnya yang cantik seperti nabi Yusuf".

11. Ulama berkata:
"Sesungguhnya Surah Yaasin dan surah al Mulk terkandung beberapa rahsia dan kelebihan. Barangsiapa yang mengamalkannya akan mendapat rahsia-rahsia dan kelebihan itu serta dikasihi oleh semua manusia dan juga menjadi hebat pada pandangan makhluk".

12. Saidina abdullah bin Abbas berkata:
"Barangsiapa membaca surah al Mulk sehingga menjadi amalan wiridnya, nascaya akan mendapat bantuan dan pertolongan dari ALLAH swt di dalam kuburnya. Apabila azab hendak datang ke bahagian kepala, terdengar satu seruan, 
"tidak boleh engkau datang ke bahagian kepala ini kerana ada surah al Mulk".
Begitulah keadaannya bila azab itu peergi ke bahagian kaki dan perutnya. Kerana semuanya mengandungi surah al Mulk". RAHSIA SURAH AT-KAUTSAR

Surah ini paling pendek hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di Mekah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata yang indah dan cantik. rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi. Surah ini disifatkan sebagai surah yang menghibutkan hati Nabi Muhammad saw kerana diturunkan ketika Nabi bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.
Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan iaitu:

1. Baca surah ini ketika hujan dan berdoa mudah-mudaha ALlah makbulkan  doa kita.

2. Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosoklah di leher, insyaallah akan hilang dahaga.

3. jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini 10 x pada mata.

4. jika rumah dipercayai terkena sihir, bacalah surah ini 10x, mudah-mudahan ALLAH swt bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5. Jika membacanya 1000x rezeki kita akan bertambah.

6. jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut kusyuk ketika menunaikan solat.

7. jika orang teraniaya dan terpenjara bacakan sebanyak 71x  ALLAH swt akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah dan dizalimi. Insyallah. 


AYAT-AYAT AL-QURAN UNTUK DIAMALKAN

1. Supaya elak suami tak kahwin lain :
Surah Toha, ayat 39 bermula dari tanda Jim kecil

2. Untuk elak suami-isteri dan anak-anak tidak bergaduh:
Surah al-Baqarah, ayat 102

3. Supaya anak-anak pandai dalam pelajaran
Surah al-Anbibiya' ayat 79

4. Supaya anak-anak lembut hati dan elak panas baran
Surah al-Anbiay, ayat 69
Surah al-Hasyr ayat 22-24

5. Supaya anak-anak tidak malas ke sekolah
Surah Toha ayat 1-5

6. Ayat pendinding diri
Ayat akhir surah at-Taubah

7. Supaya anak-anak tidak suka keluar malam
Surah ar-Ruum ayat 31 (baca 33x)

8. Untuk jadi pendinding rumah (pagar rumah)
Surah al-Baqarah di baca dan ditiup pada air dan disemburkan di keliling rumah.

*baca ayat-ayat dalam angka ganjil 3,5,7, kali. Kemudian tiupka ke ubun anak-anak suami atau isteri. Tawakkal kepada Allah semoga permintaan kita dimakbulkan ALLAH swt.

SATU MINIT UNTUK MEMPERINGATI ALLAH

Langkah 1:
Sebutkan dengan sepenih hati dan lidah yang fasih:
1. SUBHANALLAH
2. ALHAMDULILLAH
3. LAAI LAAHAILLALLAH
4. ALLAHU AKBAR
5. ASTAGHFIRULLAH
6. LAA ILAAHAILLALLAH, MUHAMMADAR RASULULLAH
7. ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WAABARIK 'ALASAYYIDINA MUHAMMAD WAALA ALIHI WASAHBIHI AJIMAEEN 

Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan.


KEBERKATAN DALAM SURAH YAASIN

UNTUK KESELAMATAN DIRI, YANG SUSAH MENJADI SENANG.

Ayat 1-9: Untuk keselamatan diri.

Ayat 9: Orang jahat tidak nampak kita terutamanya orang kafir.

Ayat 12 : Merupakan jantung Yaasin. Raululah saw berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ayat 13-35: Mengisahkan orang-orang yang matu syahid.

Ayat 22-23: Untuk menjaga aqidah. Memberi hidayah kepada anak.

Ayat 29: Sebagai amaan mengelakkan diri daripada difitnah dan jahat mulut.

Ayat 29: Untuk digunakan jika kita rasa orang aniaya kita. Lebih elok dibaca disemburkan ke muka orang itu.

Ayat 30: Untuk keinsafan. supaya dapat dipertemukan dengan ALLAH swt (baru berada di hati-beramal dengan-NYA)

Ayat 32: Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik. Caranya-ingat segalanya datang dari ALLAH swt. Kita umat Muhammad saw, kita orang ISLAM dan lain-lain.

Ayat 33-35: Elok dijadikan amalan pada sesiapa yang menanam pokok. Tanaman akan menjadi subu 39r.

Ayat 36: Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan. Ayat ini elok diamalkan kepada sesiapa yang belum berkahwin supaya dipertemukan jodoh. Caranya- hembuskan dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keuar rumah.

Ayat 37: Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri. Hati yang kering akan hidup semula.

Ayat 38: Mengisahkan pada bulan dan matahari pun sujud pada ALLAH swt yang satu.

Ayat 39: Megisahkan ilmu falaq.

Ayat 40: Merupakan kenyataan ALLAH swt yang satu.

Ayat 41: Mengisahkan Nabi Nuh as naik kapal. Elok dibaca sebelum menaiki kapal.

Ayat 44: Mengisahkan keseronokkan hidup di dunia. Dibaca untuk dijauhkan fitnah dalam hidup.

Ayat 45-48: Mengisahkan kedegilan orang kafir kepada ALLAH swt. 

Ayat 49: Menceritakan tentang akhirat dan kehidupannya. Tiupa pertama datang dengan tiba-tiba. Tiupan edua-hancur. Tiupan ketiga- semua orang dihidupkan semula dan hadir di padang mahsyar.

Ayat 50: Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.

Ayat 58: Merupakan salam daripada ALLAH swt. Jika sakit kepala, bacakan dan sapukan ke kepala. Ulang sebnyak 3 kali.

Ayat 76: Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.

Ayat 78-79: Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa-bermula dari ayat yang bermaksud,
"Dia berkata, siapalah yang dapat menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur."
 Bacalah jika sakit tulang, urat atau patah tulang. Doktor di hospitalpun bertanyakan hal ini dan Dr Fatimah memberikan ayat ini.

Ayat 79: "Katakanlah yang menghidupkan ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan dia yang Maha Mengetahui tentang segala makhluk."

Ayat 82: Untuk hajat-jika berhajat sesuatu, bacalah 100x . Dibacakan ke atas air minuman dan diminum selama 40 hari. Boleh jadi penawar. Jika airnya habis, diulang bacaan tersebut sehingga 40 hari.
Caranya: Sembahyang Tahajjud (3x) berturut-turut.
Baca pada air 100x dan berdoa apa sahja hajat.

MEMBURU SYURGA

Berikut adalah pelbagai sifat orang yang bertakwa yang dengannya mereka layak maasuk syurga mengikut kategori masing-masing:

SYURGA FIRDAUS
Memiliki 7 sifat terpuji:
- beriman
- kusyuk dalam solat
- menjauhkan diri dari perbuatan yang tidak berguna
- menunaikan zakat
- menjaga kehormatan diri
-  menjaga amanah dan menepati janji
- menjaga solat (surah al-mukminin 23: 1-11)

SYURGA ADN
Orang yang bertakwa
(diambil nyawanya oleh malaikat dalam keadaan bersih dan suci daripada kufur syirik dan makiat kepada Allah swt : Surah al-nahl 16 : 31-32)

Orang yang benar-benar beriman dan beramal soleh
(membersihkan diri dari peerbuatan kufur dan maksiat: surah Taha 20 : 75-76)

Orang yang banyak berbuat baik
(-Mengguna pakai ajaran dan hukum seperti yang ditetapkan ALLAH
- Bersifat wasatiyyah.
-Segera berbuat kebaikan. Surah Fatir 35: 32-33)

Orang yang bersabar meniti kehidupan
(- Sabar dalam mencari keredhaan ALLAH.
- Mendirikan sembahyang.
- Menafkahkan harta ke jalan ALLAH.
- Membalas kejahatan dengan kebaikan. Surah ar-Ra'd 13: 22-23)

SYURGA AL-NA'IM
(- Orang yang bertakwa. Surah al-Qalam 63: 34.
- Orang yang beriman dan beramal soleh. Surah Luqman 31:8 dan Surah al-Hajj 22:56.

SYURGA AL-MA'WA
-  Orang yang benar-benar beriman dan beramal soleh. Surah al-Sajdah 32:19.
- Orang takut pada kebesaran ALLAH swt dan menahan diri dari hawa nafsu. Surah al-Nazi'rat 79: 40-41.

DAR AL-SALAM
(Orang yang sering melakukan amalan soleh. Surah al-An'am 6: 127)

DAR AL-MUQAMAH
(- Orang yang taat kepada ALLAH swt. Surah al-Fatir 35: 34-35)

SYURGA AL-MAQAM
(- Orang yang bertakwa. Surah al-Dukhan 44:51)

SYURGA AL-KHULD
(- Orang yang bertakwa. Surah al-Furqan 25: 15).FADHILAT DAN KHASIAT AL-FATIHAH

Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda yang bermaksud:

"Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran"

Juga Nabi Muhammad s.a.w.bersabda:
"Surat Al-Fatihah adalah untuk apa ia dimaksudkankan dalam bacaannya." dan

"Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin."
Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak.

Diantara khasiat Fatihah ialah siapa yang membaca 'Al-Fatihah' diwaktu hendak tidur, Surah 'Al-Ikhlas' sebanyak 3 kali dan Mu'awwidzatain maka ia akan aman dari segala hal selain ajal. Dan siapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah s.w.t.maka olehnya dibaca surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunat Subuh dan sembahyang fardu Subuh sampai 40 hari (tidak Lebih) kemudian memohon kepada Allah s.w.t. maka Insyaallah ia penuhi keperluan hidupnya.
·         Barangsiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara sunat Subuh dan fardu Subuh dengan Istiqomah maka kalau ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia punya hutang maka mampu membayanrnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al-Fatihah.

·         Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai sembahyang fardu lima waktu maka Allah s.w.t. luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannya dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan-angankan, dapatkan berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, berpenghidupan baik dan ia pula anak-anaknya terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.

·         Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai sembahyang Subuh maka ia peroleh maksudnya dan ia ketemukan apa yang dicari-cari serta sebaiknya ia panjatkan doa yang bermaksud:

"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku..........."

·         Barangsiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah diwaktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali maka Allah s.w.t.bukakan pintu rezekinya dan Dia mudahkan urusannya tanpa kepayahan dan kesulitan. Selesai bacaan Al-Fatihah tersebut dan sebaiknya berdoa:
"Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Engkau bukakan bagiku pintu-pintu rahmatMu, kurnia-Mu dan rezeki-Mu. Dan Engkau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku rezekiMu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah, sesungguhnya Engkau berkuasa atas setiap sesuatu. Aku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, berikan apa yang kuhajati........"
Diriwayatkan dari Syeikh Muhyiddin Ibnul Arabi didalam kitab 'Qaddasallaahusirrahu':

"Siapa yang punya maksud maka sebaiknya ia membaca surat Al-Fatihah sebanyak 40 kali sehabis sembahyang Maghrib dan sunatnya, selesai itu ia ajukan permohonan hajatnya kepada Allah s.w.t."

·         Surat Al-Fatihah boleh mengubati penyakit mata, sakit gigi, sakit perut dan lain-lainnya dengan dibacakan sebanyak 41 kali.

·         Ikhtiar mengubati penyakit : Baca SurahAl-Fatihah sebanyak 40 kali pada tempat berisi air, lalu air itu diusap-usapkan pada kedua belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan, allu diminum, Insyaallah menjadi sembuh.

·         Kalau Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf terpisah lalu dileburkan dengan air suci dan diminumkan kepada sisakit, maka dengan iradah Allah s.w.t. ia akan sembuh.

·         Ikhtiar menghilangkan sifat pelupa: Tulislah surat Al-Fatihah dengan huruf Arab pada tempat putih dan suci lalu dihapuskan dengan air dan diberi minum pada orang yang pelupa, maka ia akan hilang sifat pelupanya dengan izin Allah s.w.t.

·         Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala: Ambil sebuah tempat bersih lalu diisi air dan sedikit garam lalu dibacakan padanya Surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali lalu diberi minum pada orang yang tersengat kala itu, Insyaallah ia akan sembuh.

·         Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Untuk dirinya sendiri = letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:

"Ya Allah, hilangkan daripada keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".

·         Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah maka berdoa 7 kali:
"Ya Allah, hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang aku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu".

·         Adapun faedah dan khasiat dari Surah Al-Fatihah ialah menyembuhkan penyakit mata yang kabur (rabun)
Sabda Nabi Muhammad s.a.w."
"Barangsiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:

·         Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.

·         Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya kemata dengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali.

·         Sesudah itu mengucapkan pula sebanyak 7 kali doa ini:
"Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan rahmat Mu ya Tuhan yang pengasih penyayang."

·         Lalu mengucapkan "Yaa Rabbi" sebanyak 5 kali.

·         Terakhir mengucapkan pula doa ini sebanyak 1 kali:
"Ya Allah sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan, Ya Allah sihatkanlah, Engkaulah yang menyihatkan".
AL QURAN

MENGANDUNGI

-  30 juz

- 114 surah

- 6666 ayat

- 77450 kalimat

- 1, 025, 000 huruf

WALLAHHUALAM BIS SAWAB


AYAT-AYAT PENGASIH DARI AL-QURAN
YANG BOLEH DIAMALKAN

1. Surah Yusof :4
"(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusof berkata kepada bapanya:
"Wahai ayahku! Sesungguhnya aku bermimpi melihat 11 bintang dan matahari serta bulan, aku lihat mereka tunduk membri hormat kepadaku".

2. Surah Al-Hujurat: 13
"Wahai umat manusia, sesungguhnya kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkebal-kenalan, (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi ALLAH ialah orang yang bertakwa di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)"

3. Surah Ali Imran : 14
" Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia, kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-anak, harta benda yang banyak dan beerpikul-pikul, dari emas dan perak, kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih, dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semua itu adalah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah) pada sisi ALLAH ada tempat kembali yang sebaik-baik (iaitu Syurga)"

4. Surah Ali Imran :31
"Katakanlah (Wahai Muhammad) :"jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutlah daku, nascaya ALLAH mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu . Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun , Lahi Maha Pengasihani"

Air Wuduk juga boleh membuatkan seseorang itu kelihatan mukanya berseri-seri. Ingin ditekankan sekali lagi iaitu doa kita kepada ALLAH swt agar seseorang itu terpikat kepada kita tidak salah selagi tujuan kita itu tidak bercanggah dengan ISLAM.