CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

Follow by Email

Wednesday, 23 April 2014

MUDAH MENJELASKAN HUTANG

MUDAH MENJELASKAN HUTANG

PERTAMA :

Barangsiapa yang membaca surah yassin sebanyak 41 kali, dengan tidak diselang selikan dengan percakapan dan baca dengan sempurna. Setelah itu, baca doa di bawah ini lalu tidur. Maka dia akan mendapat nafkahnya ketika tidur. Doa itu ialah :

"...Ya Allah, jika rezeki ku di langit, turunkanlah. Jika di bumi, keluarkanlah. Jika jauh, dekatkanlah. Jika dekat, mudahkanlah. Jika sedikit, perbanyakkanlah. Jika banyak, mudahkanlah. dan berkatulah kepadaku. Berilah aku rezeki dari mana yang aku rencana dan tidak aku rencana. Iaitu rezeki yang halal, bagus, melimpah-ruah, mengalir dan bertumpuk-tumpuk, sehingga tidak ada seorang di antara makhluk-Mu yang mendapatkannya. 
Rezeki itu dibeerikaan kepadaku atas anugerah daripada-Mu yang mendapatkannya. Jadikanlah tanganku di atas dengan memberikan. Dan janganlah Engkau jadikan tangan ku dibawah dengan meminta. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa terhadap segala sesuatu...."

KEDUA :
Sesiapa yang membaca surah Yassin sebanyak tiga kali dengan niat agar dia dapat membayar hutangnya, maka ia segera akan dapat membayar hutangnya.

KETIGA :
Terdapat para ulama menjelaskan bahawa sesiapa yang membaca surah yassin sebanyak 4 kali
berturut-turut tidak terpisah dengan apa sekalipun. Setelah selesai, kita membaca doa di bawah ini 4 kali , In Sya Allah maka kita akan dapat membayar hutang dan kita tidak akan ditagih lagi.
Doa itu ialah :

"...Maha Suci Zat yang membebaskan setiap orang yang mempunyai hutang. Maha suci zat yang melapangkan oraang yaang susah. Maha Suci Zat yang menjadikan tempat simpati-Nya di antara kaf dan nun. Maha Suci Zat yang apabila mengkehendaki sesuatu, cukup berfirman "wujudlah", maka yang dikehendaki itu wujud. 
Wahai Zat yang melapangkan, lapangkanlah kesusahan, kekuatiran ku segera dengan rahmat-Mu. 
Wahai Zat Yang Maha Menyayangi, antara orang-orang yang sayang. Semoga Allah Azza Wajalla memberikan rahmat-Nya kepada Nabi Muhammad saw, keluarga dan para sahabat, berserta salam-Nya..."

KEEMPAT :
Terdapat sebahagian ulam menerangkan bahawa, barangsiapa yang bermaksud membayar hutang, dikeluarkan dari penjara atau hajat yang lain, maka hendaklah dia membaca surah Yassin 35 kali. Kemudian ia membaca doa :

"...Ya Allah berikah rezeki kepadaku yang halal, yang baik dengan tanpa bekeerja keras, kabulkan doaku dengan tidak ditolak. Aku beerlindung kepada -Mu dari kekafiran dan hutang, dari dari kepuasan musuh-musuhku. Maha Suci Zat yang membebaskan orang yang mempunyai hutang. Maha Suci Zat yang melapangkan setiap orang yang susah. Maha Suci Zat yang membebaskan orang yang terpenjara.

Maha Suci Zat yang mengetahui segala apa yang tersembunyi. Maha Suci Zat yang mengalirkan air laut dari mata air. Maha Suci Zat yag tempat simpanan-Nya di antara huruf kaf dan nun dari kata kun fayakuunu...
Maha Suci Zat jika memutuskan sesuatu maka hanya berfirman "wujudlah" maka terjadilah. 
Maha  Suci Allah yang ditangannya kekuasaan atas segala sesuatu dan kepada-Nya lah kamu dikembalikan. 
Maha Suci Tuhan, Tuhan yang mempunyai keperkasaan dari apa yang mereka katakan. dan kesejahteraan dilimpahkan atas para rasul. Dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam. Tiap-tiap sesuatu pasti binasa, melainkan Allah. Baginyalah segala penentuan dan hanya kepada-Nya kamu dikembalikan."

KELIMA
Sesiapa yang dipenjara atau tidak mampu membayar hutangnya, maka sebaiknya dia membaca
surah yassin sebanyak 7 kali . Setiap selesai membaca 1 kali surah yassin, ia memohon dengan doa seperti di bawah ini.

".. Wahai golongan yang telah ditundukkan dan taat kepasa surah yang diberkati ini, dengan hak para nabi azza wajallah dan para walinya serta dengan hak zat yang menciptakan. jadikanlah kalimat yang saya baca ini dikabulkan. Cukuplah hajatku dan bantulah aku dalam segala hal, baik secara keseluruhhan atau sebahagian-sebahagian dengan hak. Sesungguhnya beerita ini ialah dari Sulaiman as dan sesungguhnya isinya  " Dengan menyebut nama Allah yang Maya pemurah lagi Maha Mengasihani, laksanakanlah segara pada saat ini."


  

No comments:

Post a Comment